Bostad åt alla

Det är trångt i storstan. Inte minst inomhus. Ja, inte i villaområdena förstås, eller i miljonvåningarna. Men i hyreslägenheterna och i bostadsköerna är det tjockt med folk.
Bostadsbristen har skapat hyresvärdarnas marknad. De väljer och vrakar fritt bland de bostadssökande. Det leder till mer segregering och utanförskap.

Vänsterpartiet anser att en egen bostad ska vara en rättighet för alla. Då kan vi inte lämna lösningen på bostadsbristen åt marknadskrafterna.

Vi behöver inte fler rikemansghetton där ett fett bankkonto och ett “svenskt” efternamn är inträdesbiljetten till en bostad. Vi behöver fler bra och billiga hyreslägenheter och en social bostadspolitik.

En självklar rättighet
Vänsterpartiet vill att det byggs 20 000 hyresrätter om året under 10 år. En ny statlig bostadsfond ska inrättas för det syftet.

Vi vill också höja standarden och kvaliteten i boendet. Därför vill vi att 65 000 bostäder renoveras varje år under samma period.

Eftersom syftet är att bygga bra bostäder som folk har råd att bo i ska ett tak sättas för byggkostnaderna och hyrorna ska förhandlas i förväg.

Vi vill dessutom införa obligatorisk avgiftsfri bostadsförmedling och en lag som gör alla kommuner skyldiga att fördela lediga lägenheter på ett rättvist sätt. Rätten till bostad ska skrivas in i socialtjänstlagen.

Så vill vi bygga levande städer där alla har en självklar rätt till ett eget hem.

You may also like...

Prenumerera

Få förstasidesartiklarna från Vänsterpartiet i Linköpings blogg hem till din e-post vartefter de skrivs. (Kostnadsfritt.)
Skriv in din e-postadress nedan och klicka på Prenumerera här-knappen.

Gör som 15 andra, prenumerera du med.