En solskenshistoria från vår valstuga

Kerstin Sagström berättar om ett möte vid Vänsterpartiets valstuga på Trädgårdstorget:

Jag frågade en liten dam som stod som stod en bit bort från valstugan och såg både ledsen och bortkommen ut om hon ville veta något om Vänsterpartiet.

”Nja,” sa hon, ”jag är mest ledsen för jag varit på Nordea och blivit nekad ett lån eftersom min pension är så liten. Jag har en bostadsrätt sedan 20 år som jag trodde jag skulle kunna låna lite på men bankmannen var inte alls trevlig, bara nonchalant. Aldrig har jag känt mig så kränkt och jag som varit bankkund där i 40 år. Nu känner jag mig alldeles vimmelkantig.”

Vi stod där och pratade ”skruttbanker” och skillnad på folk och folk och jag uppmanade henne att försöka ringa någon annan bank, någon mindre bank och kanske få hjälp att byta. Plötsligt sken hon upp och tackade för tipset och så såg hon gladare ut och frågade om hon inte kunde få ta en kopp kaffe. Visst! Under kaffet frågade jag igen om hon inte ville veta lite mer om Vänsterpartiets politik.

”Jag kan inte så mycket om politik fortsatte hon.” Det blev en paus men plötsligt frågade hon i alla fall vilken som var vår viktigaste fråga.

Så stod vi där och pratade om vinster i välfärden, äldrevård som inte fungerar och pengar som försvinner ur landet med mera.

”Ja, men det där har du alldeles rätt i,” sa hon då. ”Har du inget märke jag kan få och sätta på mig.”

Med märket på jackan och med rakare rygg vinkade hon till mig och promenerade iväg. Jag hörde henne säga: ”Tack för att du lyssnade och tack för all information.”

Ibland är det små handlingar som gör stora underverk och själv blev jag förvissad om att vi nog fått en röst till.

Du gillar kanske också...