Vad innebär decemberöverenskommelsen för Vänsterpartiet?

Foto Kalle Larsson

Foto Kalle Larsson

Det blev varken nyval eller regeringskaos, det blev en decemberöverenskommelse. En överenskommelse som kommer ge Vänsterpartiet ett stort inflytande om regeringen vill få igenom kommande budgetar dom tre närmaste åren.

Överenskommelsen innebär bland annat att den statsministerkandidat om representerar det största politiska blocket släpps fram vid en omröstning i riksdagen och andra partier lägger ned sina röster. En minoritetsregering kan få igenom sin budget, om det finns risk att förslaget inte ska vinna så avstår övriga partier från att rösta. Utbrytningar ut budgeten ska inte vara möjliga. Överenskommelsen tillämpas för första gången när regeringen lägger fram vårpropositionen i april 2015.

Vänsterpartiet ingår inte i decemberöverenskommelsen, vi är fria att göra som vi vill, vi är till exempel inte bunden att släppa fram en borgerlig statsminister. Att vi inte del av överenskommelsen har två stora fördelar. Sverigedemokraterna kan inte kidnappa statsbudgeten för att föra fram sin rasistiska dagordning. Nu kan vi genomföra det som vi förhandlade fram med regeringen i budgeten som Alliansen tillsammans med SD röstade ned. Vi kan ta bort vinstjakten ur välfärden. Den makten och inflytandet ska vi vårda och använda. Men Vänsterpartiet är även viktig på andra sätt. Vi är den enda vänsteroppositionen i det här landet. Vi är forumet för viktiga för idédebatten, som tillväxt och klimat.

Vi kommer snart att börja budgetförhandla igen med regeringen igen. Dom bästa förslagen kom från V i förra budgeten, som gratis medicin för barn och fler anställda i äldreomsorgen. Allt det som lovades i förra budgeten ska nu bli verklighet. Men det kommer ta längre tid att genomföra våra förslag, bland annat för att det inte går att höja skatten i en ändringsbudget. Regeringen kommer hålla sig fast vid den vinstöverenskommelsen som förhandlades fram, men i riksdagen kan överenskommelsen åka på ett bakslag och bli nedröstad. Men det betyder inte att vi ger oss, vi ska få bort vinsterna i välfärden.

Det viktigaste för Vänsterpartiet är att driva sin egen politik. Det kan tyckas lockande att gå med på andra partiers förslag som ligger i samma riktning och med liknande innehåll som Vänsterpartiets, men, det är faktiskt inte vår uppgift varken i riksdagen, landstinget eller kommunerna. Så länge den styrande majoriteten inte förhandlar med Vänsterpartiet kommer vi att driva vår politik och inte vara ett stödparti. Det är en markering och påminnelse som antagligen kommer behöva göras om och om igen för att regeringen ska förstå att vi stödjer gärna både budgetar och propositioner, men inte slentrianmässigt och till vilket pris som helst.

Vår stora fördel är att vi har ett starkt folkligt stöd i frågan om vinstjakten och det är vår största styrka. Vi är beredda att förhandla för att göra det så bra som möjligt. Vänsterpartiet växte förra året med 34 % förra året, vi har aldrig varit så här stora tidigare. Vi ökade antalet kommuner vi är med och styr i till 101 stycken, vi ökade med två riksdagsmandat.

Det är dags att visa att vi är villiga att ta ansvar för Sverige, men att vi inte är till salu. Det är dags att aktivera alla våra nya medlemmar med roliga och nytänkande arrangemang, utbildningar i Vänsterskolan, bjuda undersköterskorna på morgonkaffe vid tågstationen och prata politik. Att helt enkelt göra det som Vänsterpartiet är allra bäst på!

Linda Snecker, riksdagsledamot Vänsterpartiet Östergötland

Du gillar kanske också...