Vänsterkritik mot fortsatt privatisering

Vänsterpartiet är starkt kritiska till beslutet att S-ledd majoritet fortsatt upphandlar verksamheten vid Lasarettet i Motala.
(S) sviker därmed sitta enda konkreta vallöfte. Vänsterpartiets Jessica Eek (ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden) kommenterar det hela: ”Inför valet var vi överens med Socialdemokraterna om att Lasarettet i Motala skulle drivas i offentlig regi utan privata vinster”.

”I mitten av december tillkännagav den styrande koalitionen i Region Östergötland att de avsåg att göra en ny upphandling av sjukhusverksamheten i Motala. Nu har regionledningen tagit ett formellt beslut om att ortopedi-, kirurgi- och anestesiverksamheten på LiM fortsatt ska drivas i privat regi.

– Vi har goda erfarenheter av den upphandlade verksamheten i Motala. Avtalet med Aleris har ökat tillgängligheten till vård i länet och uppföljningarna visar att vården har hög kvalitet och nöjda patienter, säger nämndens ordförande Christoffer Bernsköld (S) i ett pressmeddelande.

Nu ska en kravspecifikation tas fram och en ny upphandling genomföras. Vilket innebär att det både kan bli Aleris eller någon annan privat aktör som fortsättningsvis bedriver verksamheten.

Vänsterpartiet, som är i opposition, är kritiska till det beslut som den styrande koalitionen i regionen har tagit.

– Inför valet var vi överens med Socialdemokraterna om att Lasarettet i Motala skulle drivas i offentlig regi utan privata vinster. Med dagens beslut att fortsätta låta privata vinstintressen styra över vården så är det ett mycket stort svek mot både väljare och mot sjukvården, säger Jessica Eek (V), ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden i ett annat pressmeddelande.

Det privata vård- och omsorgsföretaget Aleris har bedrivit sjukhusverksamhet i Motala sedan 2009. Deras nuvarande avtal löper ut i september 2018.”

 

Artikeln finns tillgänglig i sin helhet via: ”http://www.corren.se/nyheter/beslut-fattat-lim-kommer-upphandlas-igen-om4485408.aspx”, per 2017-02-03

Du gillar kanske också...