Blir det bättre av att det blir sämre?

Det är något skumt med den borgerliga politiken. På område efter område försöker man få det att låta som om försämringar skulle göra saker och ting bättre.
Huvuduppgiften är att försämra för de arbetslösa för att få fler i arbete. Genom kraftigt sänkta ersättningar tror man sig kunna skapa fler jobb. Riktigt hur det ska gå till har de inte lyckats förklara. Men grundtesen är att bara det blir tillräckligt eländigt för de arbetslösa kommer de vara beredda att ta jobb till vilka skitlöner och usla villkor som helst. Det är den borgerliga lönesänkaralliansens recept mot arbetslösheten.

Samma sak för de sjuka. Genom försämringar av sjukförsäkringen ska de bli friskare. När livets nödtorft inte längre kan betalas så kanske man kan släpa sig till jobbet även om kroppen protesterar.

Centerpartiet har varit extra påhittigt på temat ”försämringar till det bättre.” Man inbillar sig att man kan göra det bättre för unga genom att i princip ta bort deras anställningstrygghet. Se bara på Frankrike hur jublande glada ungdomarna är över att få det sämre.

Men temat ”försämringar till det bättre” gäller inte alla grupper. Företagen ska få det bättre utan att det blir sämre. Där är det moroten och inte piskan som ska gälla. Och visst finns det mycket att göra för att underlätta för små och medelstora företag. Men jag vägrar att acceptera den människosyn som ligger till grund för den borgerliga politiken nämligen att piska de som redan har det svårt samtidigt som moroten ska användas till de mer välbärgade.

Ingenting blir bättre av att det blir sämre. Låt oss hjälpas åt att avslöja den borgerliga myten.

Du gillar kanske också...