NT-Debatt: Vinster i vården

I en debattartikel i NT skriver Vänsterpartiets Emil Broberg (Gruppledare i Region Östergötland) och Malin Östh (Ledamot i Regionstyrelsen) med anledning av Regionens fortsatta privatiseringar och (S)-sveket mot väljarna. Skarp kritik riktas mot S-beslut att fortsatt satsa pengar på privata vinster i välfärden.

”DEBATT I valrörelsen gick Christoffer Bernsköld, Socialdemokraterna i Norrköping, ut hårt och sa att han ville ha en sjukvård fri från privata vinster. Sjukvården skulle inte vara en marknad. Samtidigt ville han att Lasarettet i Motala (LiM), skulle drivas av regionen utan privata vinstdrivande företag. Kvaliteten skulle utvecklas bättre om man kunde hålla samman vården i en gemensam organisation menade han då.

Nu har Bernsköld suttit vid makten i regionen i lite mer än två år. Han är Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande och den politiker som har det högsta ansvaret för sjukvården i Östergötland. Just den vård som han tidigare så gärna ville skulle drivas utan vinstintresse. Hur har det gått?

Bernsköld har varit med och fattat en rad beslut som har gått längre än vad den tidigare moderatledda majoriteten gjorde när det gäller privatiseringar och att släppa loss vinstintresset inom sjukvården. Det har handlat om privatisering av psykiatrin och nedläggning av Söderköpings vårdcentral, som har skapat ett privat monopol inom primärvården. Man har också aviserat att man vill privatisera mödravården.

Nu senast har Socialdemokraterna meddelat att de kommer fortsätta att driva delar av LiM i privat drift de kommande tio åren. Valets alla löften är som bortblåsta. Sveket mot alla de väljare som röstade på Bernsköld och hans partivänner i regionvalet är totalt.

Samtidigt som Bernsköld fortsätter att privatisera sjukvården i Östergötland så driver hans partikamrater på nationell nivå på för att sätta stopp för vinster i välfärden. Ansvarig minister, socialdemokraten Ardalan Shekarabi, sa för en kort tid sedan att vinstuttag från välfärden är ”en stöld från folket som måste stoppas”.

Det är tydligt att de vallöften som Bernsköld utfärdade för lite drygt två år sedan inte var så mycket värda. När makten och de höga positionerna hade vunnits gick det bra att fortsätta driva samma politik som moderaterna gjort. En politik som av Bernskölds egen minister beskrivs som en stöld från folket.”

Emil Broberg Gruppledare Vänsterpartiet

Malin Östh Ledamot regionstyrelsen Vänsterpartiet

Debattartikeln finns tillgänglig i sin helhet via: ”http://www.nt.se/asikter/debatt/vinster-i-varden-om4482483.aspx” per 2016-02-03

Du gillar kanske också...