Kommunen

De utsatta områdena behöver de bästa lärarna.

I helgen genomför Moderaterna sin kongress. Trots att välfärden går på knäna och sjukvårdsköerna är enorma, så kommer Moderaterna enbart att diskutera olika straffskärpningar och tveksamt rättssäkra frågor som anonyma vittnen. Lag och ordning har blivit Moderaternas enda politisk projekt, all annan politik får stå åt sidan.

En del av Moderaternas strategi för att kunna fokusera sin politik enbart på straffskärpningar är att ha några att skylla brottslighet och kriminalitet på. Trots att kriminaliteten sjunkit under de senaste årtiondena så basuneras budskapet ut, alltmer högljutt, alltmer alarmistiskt. Vi ställs mot dom när vi får höra om de farliga, gängpräglade områdena.

Genom att på detta sätt svartmåla bostadsområden, så förstör man för alla de människor som bor där, samtidigt som man ytterligare förstärker den ojämlikhet som råder. När man till det lägger förskolenedläggningar och avvecklingen av den kommunala hemtjänsten i Skäggetorp, så kan man fråga sig om det här är en del i en moderat strategi för att skjuta utsatta områden i sank.

Genom att låta mellanstadieklasser flytta in i de tomma klassrum som det fria skolvalet lämnar efter sig i utsatta högstadieskolor, så ger man gängen ökade möjligheter att rekrytera ungdomar.

Genom att slå ihop små välfungerande förskolor och flytta in dem i de klassrum som mellanstadieeleverna lämnar efter sig, så raserar man förtroendet för förskolan och den pedagogiska grunden som förskolan vilar på.

Genom att säga att man har valfrihet i hemtjänsten, men inte bjuda på ett kommunalt alternativ, så kringskär man människors möjlighet att ta del av stöd och service på samma villkor som andra Linköpingsbor.

Det är ingen slump att det är dessa områden som Moderaterna vill skära ned i. För samtidigt som Moderaternas väljare är väldigt få i utsatta områden så behöver Moderaterna utsatta områden för att kunna måla upp sin bild av att vissa områden, som har en stor del invandring, är farliga.

Det bästa sättet att skapa fler kriminella är att skära ned på välfärden. Välfärd bygger trygghet men trygghet i utsatta områden är det som Moderaterna allra minst vill skapa. Orten ropar efter resurser, men Moderaterna kommer aldrig satsa på utsatta områden eftersom partiet behöver ”farliga” områden att peka finger åt. Hur ska de annars få igenom välfärdsnedskärningar i vissa områden och samtidigt kunna sänka skatten för dom med störst inkomst?

Vänsterpartiet vill något helt annat. Vi vill satsa på dem som behöver det mest. I utsatta områden ska de bästa lärarna vara, för att kunna ge det viktiga stöder som behöver. Förskoleklasserna behöver vara små, biblioteken många och välfärden stor.

Linda Snecker, riksdagsledamot Vänsterpartiet Östergötland
Jessica Eek, gruppledare Vänsterpartiet LInköping

Kopiera länk