Vänsterpartiet Linköping

Vänsterpartiets förslag på budget 2023

Offensiv ekonomisk politik för välfärden

Under tisdagen presenterade Vänsterpartiet sin budget för Linköpings kommun 2023. Vänsterpartiets förslag garanterar en bibehållen nivå i välfärden trots skenande prisökningar. Dessutom levererar Vänsterpartiet finansiering för en särskild klimatinvesteringsfond och de utlovade 150 miljoner kronorna för en ökad personaltäthet i skolan.

– Något jag är stolt över att vi kan få fram i svåra ekonomiska tider. Berättar Sofia Frithioff, tillträdande kommunalråd för Vänsterpartiet.

Linköping är en ekonomiskt stark kommun med en hög andel av befolkningen i arbetsför ålder, starkt eget kapital och en låg skattesats i jämförelse med andra jämförbara kommuner. Sverige är på väg in i en lågkonjunktur och har en hög inflation. Två faktorer som kommer att påverka kommunens ekonomi hårt.

SKR bedömer att kommunerna skulle behövt statsbidrag på 20 miljarder för att kunna upprätthålla dagens nivå i välfärden. Regeringen levererar enbart 6 av dessa. För Linköping innebär detta att det saknas 260 miljoner kronor för att klara av dagens nivå.

– När det nya Socialdemokratiska och Moderata styret nu presenterar sitt förslag så låter det bra med mer pengar. Men faktum är att deras förslag på budget kommer innebära mindre personal i välfärden. Pengarna kommer helt enkelt inte räcka, så i realiteten är det en nedskärningsbudget de visar. Säger Sofia Frithioff.

Vänsterpartiet föreslår istället en höjning av den låga skattesatsen för att kunna kompensera välfärden. Höjningen som motsvarar 1% av inkomsten skulle ge välfärden det tillskott av ekonomiska resurser som behövs.

– Kommunalskatten är inte det bästa verktyget vi har för att omfördela ekonomiska resurser, men vi vet att i svåra ekonomiska tider med ökande arbetslöshet så är en stark välfärd det viktigaste vi har för att dämpa konsekvenserna. Det handlar om barn som går till skolan och får äta sig mätta och vuxna som kan få ekonomisk bistånd när pengarna inte räcker till. Det här handlar om att upprätthålla vårt gemensamma skyddsnät, slår Sofia Frithioff fast.

 

Stopp för dubbelbeskattningen

I Vänsterpartiets budgetförslag återvinns också förändringar av Linköpings kommunalägda bolag. Istället för att plocka ut 100 miljoner från hyresgästerna för att finansiera bibliotek, UngPuls, Kontakt Linköping och annan kommunal verksamhet så väljer Vänsterpartiet att ta ut drygt 10% av Tekniska verkens miljardvinst till kommunal verksamhet.

– Styret väljer att öka på dubbelbeskattningen av hyresgästerna genom att plocka ut i snitt 450 kr i månaden från var och en av hyresgästerna i Stångåstaden. Ett helt sjukt sätt att behandla hyresgästerna på och en direkt klasspolitik från Socialdemokraterna och Moderater som aktivt missgynnar de med minst ekonomiska marginaler, avslutar Sofia Frithioff.

Här kan du läsa hela Vänsterpartiets förslag på avvikelsebudget 2023

Kopiera länk